AKTUELNO

Uz molitvu i jaku veru ovi ljudi su iscelili bolesti, dobili potomstvo, zaposlili se...

Iz dana u dan u manastiru Tumane svedoci smo pomoći vernicima koji dolaze tražeći blagoslov i svoje spasenje.

Bračni par Životić-Matejić iz Grocke, deset godina je pokušavao da začne još jedno dete, pored 13-godišnje ćerkice, ali uzaludno.

- Pokušavali smo na sve načine, ali bez uspeha. Čuli smo za luda manastira Tumane i sa verom smo dolazili na molitve za pomoć. Za Uskrs, Bogu hvala, treba da dobijemo bebu - kaže za Pink3 ova porodica i poručuje da je najvažnije verovati.

Foto: TV Pink

U nedelju 21. oktobra u manastiru Tumane nadomak Golupca biće obeležen praznik otkrivanja moštiju Svetog Jakova Tumanskog i čin presvlačenja moštiju svetog Jakova.

Ovaj običaj je redak u Srbiji i okuplja na hiljade vernika koji se uzdaju u pomoć Svetog Jakova i Svetog Zosima. Manastir Tumane je, inače, posećen, a najviše dolaze oni kojima treba pomoć i koji se zahvaljuju za već pruženu pomoć.

Iguman manastira Tumane, otac Dimitrije, najavio je da će u nedelju biti proslavljen praznik otkrivanja moštiju Svetog Jakova, a budući da ovaj praznik pada u nedelju, biće presvučene i njegove svete mošti.

Foto: TV Pink

- Narod ima veliku volju i ljubav prema ovom svetitelju i na ovaj način se njegov pomen u narodu učvršćuje - kaže otac Dimitrije.

Ističe da narod u Srbiji nema mogućnost da mnogo puta vidi presvlačenje moštiju svetitelja, a ovaj običaj je češći kod Grka i Rusa.

Kaže da su česta isceljenja u manastiru Tumane, toliko česta da su gotovo su svakodnevna.

- Baš juče je sestra iz Banjaluke sa ranom na ruci izlečena svetim ulje iz kandila svetih otaca - kaže otac Dimitrije.

Jedna od izlečenih je i Vesna iz Surčina koja je imala problema sa vidom na desnom oku od malena. Vremenom je vid slabio, kako na desnom, tako i na levom oku.

Foto: TV Pink

- Odlučila sam da posetim manastir Tumane 2017. godine. Poklonila sam se moštima Svetog Zosima i Jakova i namazala se svetim uljem i nakon nekog vremena osetila sam olakšanje i levo oko je potpuno zacelilo. Bila je to neopisiva radost. Uskoro su sve tegobe nestale - kaže Vesna.

Uskoro je saznala da ima cistu na levom jajniku koju je takođe izlečila zahvaljujući tumanskim svecima. Nakon trećeg dolaska u manastir Tumane, kako kaže, dobila je i posao.

- Poručujem svima da dođu, poklone se i veruju u svoje ozdravljenje - kaže Vesna.

Miloš Milić iz Beograda, harmonikaš, imao je velikih problema sa levim zglobom i oštećenom hrskavicom.

Foto: TV Pink

- Supruga mi je donela ulje svetog Zosima i Jakova. Prvo nisam imao veru da će mi pomoći, i nije mi pomoglo. Drugi put, kada sam imao veću veru u njegovo dejstvo, sveti Zosim i Jakov su mi pomogli i iscelili moj zglob - kaže za Pink3 i emisiju "Pravac" Milić.

Kako kaže otac Dimitrije, pre oko 15 dana čovek iz Aranđelovca izlečio je tumor na nadbubrežnoj žlezdi. Samo u proteklih nekoliko dana, kako kaže, bilo je desetak slučajeva parova koji sada očekuju porod, pet ili šest slučajeva isceljenja karcinoma, ali i slučaj dečaka kojem je usled povrede na bicikli trebalo da se radi odstranivanje mrtvog tkiva sa noge i presađivanje kože.

- Molili smo se i pomazan je uljem, a rana je sama od sebe zarasla. Nije bilo potrebe za hirurškom intervencijom - kaže otac Dimitrije.

- Moj sin je povredio nogu prilikom vožnje, ostala je otvorena rana i desilo je da je zagnojila. Lekari su rekli da je neophodna transplantacija kože. Došli smo u manastir Tumane sa verom u našim srcima, gde su se sveštenici molili za zdravlje mog sina Nikole. Odmah sutradan desilo se čudo! Otišli smo na previjanje i zajedno sa zavojem otpalo je i mrtvo tkivo sa njegove noge, što je trebalo da bude zahvat operacije. Hvala Bogu, sve je zaraslo samo. Pomazivali smo uljem i prošli smo bez operacije. Desilo se božje čudo - priča Dalibor Stokić iz Srenjeva koji je sa suprugom Jelenom i sinom Nikolom došao u manastir da se zahvali.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

#Emisija Pravac

#Manastir

'